Regândirea cititului

patriarchpavel

Cineva a lăsat un comentariu la ultimul articol şi a zis: „Icoanele fac cu ajutorul culorilor ceea ce Scripturile fac cu ajutorul cuvintelor”.  Asta bazat bineînţeles pe învăţăturile Sinodului VII Ecumenic. Republic un articol pe care l-am scris mai de mult cu numele „Cum să citim Biserica”, care înţelege Biserica ca interpretare a Sfintei Scripturi. E un altfel de a spune acelaşi lucru pe care-l susţineam despre Scripturile Vechiului Testament. Sper că celor care-l citesc să li se pară interesant.

Dacă,  aşa cum am scris, Biserica Ortodoxă însăşi este interpretarea corectă a Sfintei Scripturi, atunci cineva ar putea întreba, „Cum pot citi eu Sfânta Scriptură dacă Biserica e intrepretarea  ei”. E o întrebare bună, chiar una evidentă,  dar una care ne duce chiar la esenţa problemei:  modul de a intepreta.

În mod normal, intepretarea înseamnă comentare, explicare, şi chestionarea  înţelesurilor. Desigur, asta presupune că fiecare chestionare (întrebare) să aibă şi un răspuns care poate fi explicat, discutat, comentat, etc. Astfel, interpretarea este văzută esenţial ca o chestiune literală (literă cu literă).

Mi-am extras ideile care-mi argumentează părerea din două versete din Sfânta Scriptură – amândouă arată cum eu re-prezint [reformulez] intepretarea. Primul  verset conţine spusele Sfântului Apostol Pavel către creştinii din Corint:

Scrisoarea noastră sunteţi voi, scrisă în inimile noastre, cunoscută şi citită de toţi oamenii, arătându-vă că sunteţi scrisoare a lui Hristos, slujită de noi, scrisă nu cu cerneală, ci cu Duhul Dumnezeului celui viu, nu pe table de piatră, ci pe tablele de carne ale inimii.

Şi descrierea făcută de Sfântul Ioan despe Hristos ca exegeză a Tatălui.

Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată; Fiul cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut.

(Exegeză este un termen tehnic pe care teologii îl folosesc când se referă la explicarea pasajelor din Sfânta Scriptură.)

Astefel întrebarea poate fi reformulată: „Cum pot fi Corintenii o epistolă ?” şi „Ce înseamnă că Hristos e o exegeză a Tatălui”. În ambele cazuri răspunsul nu poate fi la propriu (literal), ci o problemă de trăire. Hristos îl explică pe Tatăl încât poate spune, „Dacă M-aţi văzut pe Mine aţi văzut pe Tatăl” (Ioan 14:9). Dumnezeu nu S-a făcut cunoscut oferindu-ne cuvinte despre El. Cei ce cred că Sfânta Scriptură este descoperirea lui Dumnezeu se-nşeală amarnic. Creştinii nu sunt musulmani. Hristos Însuşi este Cuvântul Tatălui şi prin Hristos noi îl cunoaştem pe Dumnezeu, nu prin Biblie. Scripturile au locul lor de mare importanţă şi sunt o parte importantă a vieţii Bisericii, şi despre această parte scriu acum.

Descoperirea lui Dumnezeu celor din Corint nu se găseşte în cele două epistole scrise tinerei Biserici din acel oraş, ci chiar în Biserică. Ei sunt descoperirea lui Dumnezeu în Corint, „scrisă nu cu cerneală, ci cu Duhul Dumnezeului celui viu, nu pe table de piatră, ci pe tablele de carne ale inimii”.

Dacă cei din Corint nu-L văd şi nu vor să-L cunoască pe Hristos în şi prin Biserică, Trupul Lui, care a fost stabilit acolo, atunci Corintul nu va ajunge să-L cunoască pe Dumnezeu.

Unele dintre aceste probleme se referă chiar la esenţa existenţei Bisericii. A devenit un lucru normal în creştinismul modern să reducem Biserica la o frăţietate de comun acord, care există doar să încurajeze şi să întărească pe creştini (aceste lucru este în mod particular adevărat în Creştinismul Evanghelic dar s-a întins având o largă  înţelegere culturală).

Biserica:

Este stâlp şi temelie a adevărului.  (1 Timotei 3:15)

Este trupul Lui, plinirea Celui ce plineşte toate întru toţi. (Efeseni 1:23)

Este adevăratul Trup al lui Hristos (1 Corinteni 12 şi alte locuri)

Este mireasa lui Hristos (Apocalipsă 21:12 şi alte locuri)

Aceste descrieri nu se potrivesc unei organizaţii a cărui scop este de a încuraja şi întări creştinii. Înţelegerea modernă a Bisericii e blasfemitoare  atunci când neagă descrierea lui Dumnezeu despe Biserică ca fiind Mireasa Lui, Plinătatea Lui, Trupul Lui, Stâlp şi temelie a adevărului.

Biserica este o epistolă aşa cum Hristos îl descoperă pe Tatăl. Hristos a spus, „Aşa cum Tatăl are viaţă în sine însuşi; aşa i-a dat şi Fiului să aibe viaţă în Sine însuţi” (Ioan 5:26). În acelaşi fel, Hristos este viaţa Bisericii. Biserica nu există pentru a discuta despre Hristos ci de a arăta viaţa lui Hristos prin oameni. Biserica n-are altfel de viaţă.

Cugetaţi cele de sus, nu cele de pe pământ;  căci voi aţi murit şi viaţa voastră este ascunsă cu Hristos întru Dumnezeu.  Iar când Hristos, Care este viaţa voastră, Se va arăta, atunci şi voi, împreună cu El, vă veţi arăta întru slavă.  (Col. 3:2-4)

Deci noi nu citim Biserica precum am citi o carte. Noi citim Biserica ştiind că viaţa ei ne arată şi influenţează şi viaţa noastră. Dacă suntem parte a Bisericii, atunci viaţa noastră este din ce în ce mai mult viaţa lui Hristos, o epistolă scrisă pe tablele de carne ale inimii. Dar asta nu e posibil ca individ, nu putem avea viaţa aceasta în afara Bisericii şi în afara vieţii trăită de întreaga Biserică. Noi nu ne botezăm pe noi înşine.

Marea provocare a Bisericii Ortodoxe în lumea modernă este de a rămâne Biserică, de a fi o epistolă credincioasă a lui Dumnezeu în lume şi nu doar un brand exotic a creştinătăţii modernizate. Noi suntem o scrisoare, scrisă de Duhul lui Dumnezeu Cel Viu, nu ca organizaţie a cărei programe întreţine pe cei interesaţi.

Lăsaţi morţii să-şi îngroape morţii. Biserica trebuie să însemne trăirea unei vieţi.

Iertaţi-mă dacă duhul acestui articol este oarecum scandalos. Nu vreau să-ncurc pe nimeni, cid oar vreau să arăt calea către Adevărul Bisericii lui Dumnezeu.şi locul Sfintei Scripturi în ea.

2 gânduri despre „Regândirea cititului

 1. Stimate Domn,
  Eu sunt un simplu inginer electronist si împreuna cu fiul meu student la medicina am dezvoltat o noua “Teorie a Creatiei Evolutive Asistata”.
  Ma adresez Dumneavoastra datorita internetului, unde am gasit acest articol interesant si instructiv.
  Bazandu-ne pe trei piloni ai cunoasterii interdisciplinare, electronica (asemanarea spermatozoidului cu clistronul reflex si a ovulului cu cavitatea rezonanta), medicina (reaparitia miraculoasa a ADN-ului mitocondrial masculin in sperma baietilor nascuti natural) si religie (ipoteza ca acest ADN mitocondrial masculin se pozitioneaza in apendicele xifoid din stern, numit de noi “coasta lui Adam”), am emis o noua ipoteza genetica “Adam mtDNA theory”, care vine in completarea actualei ipoteze genetice a evolutiei umanitatii “Eve mtDNA theory”. In ipoteza noastra am introdus noul principiu de scriere laser (Adam mtDNA este un adevarat bio-laser cuantic in cascada, format din noua spire de ADN) “pe tablele de carne ale inimii” (Pavel, II Corintieni 3.3), utilizat de Dumnezeu prin “cuvantul Lui viu si lucrator” (Pavel, Evrei 4.12), transmis printr-o “para de foc, care arde dar nu se mistuie” (Iesirea 3.2).
  Va adresez o intrebare de logica, pe care de doi ani am adresat-o diverselor medii stiintifice si teologice, dar nu am primit nici un raspuns:
  DE CE oamenii de stiinta sustin ca in corpul uman se transmite numai ADN-ul mitocondrial al mamei, daca ADN-ul mitocondrial al tatalui reapare la pubertate in spermatozoizii baietilor “nascuti, nu facuti” (am utilizat aceasta expresie biblica, deoarece baietii nascuti prin tehnologia fertilizarii in vitro sau ICSI nu produc sperma sau sperma lor nu are motilitate, deoarece lipseste ADN-ul mitocondrial masculin, pe care geneticienii nu-l mai introduc in ovul)?
  As adauga la titlul acestui articol “si regandirea scrisului”, deoarece in genetica se utilizeaza tehnologia laser, prin care se modifica armonia divina a genelor plantelor, animalelor si oamenilor.
  Astept cu rabdare raspunsul Dumneavoastra, indiferent care va fi acesta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s