Kalomiros despre viaţa ortodoxă

dscf0321

Doctorul Alexander Kalomiros, autor al River of Fire şi a alte scrieri ortodoxe bine cunoscute, ne oferă câteva gânduri simple despre viaţa ortodoxă. Ele sunt luate din cărticica: Nostalgia for Paradise.

Când viaţa ascetică a unui creştin şi privaţiunile (înfrânările) pe care şi le impune asupra-şi sunt peste măsura harului pe care l-a primit, se creează un gol în sufletul lui. Care fie că-l va duce la păcat, sau îl va face să fie mândru, dur, stricat şi nemilos cu fraţii săi. Omul înţelept depune mai mult efort în virtuţile pozitive şi mai puţin în virtuţile negative. Exemple de virtuţi pozitive ar fi rugăciunea, închinarea, meditaţia, studiul, împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului, iubirea lui Dumnezeu. În general, săvârşirea virtuţilor pozitive ne apropie de Dumnezeu. Pe de altă parte, virtuţile negative sunt postul, denigrarea sinelui, abstitenţa, neiubirea de sine, în generel asceza, şi poruncile şi legile de genul „să nu faci…” care sunt direcţionate către noi înşine. Nu e rău să le numim negative pentru că împreună cu virtuţile pozitive, formează echilubrul vieţii noastre duhovniceşti. Dacă sufletul este plin de prezenţa lui Dumnezeu, nu rămâne nici un loc pentru păcat. Lumina scoate afară întunericul prin puterea sa fără efortul nostru, atâta timp cât ţinem deschise ferestrele sufletului ca s-o primim.

Nu vă chiunuiţi să-L înţelegeţi pe Dumnezeu pentru că este imposibil. Doar deschideţi uşa sufletului pentru ca prezenţa Lui să vă umple şi să vă lumineze mintea şi inima, să vă încălzească trupul, şi să intre în toţi rărunchii. Teologia nu este o înţelepciune cerebrală ci o înţelepciune trăită care se adresează direct omului şi care susţine şi cuprinde pe om în întregime. Un om rece, cerebral, nu poate şti şi nici discuta despre lucruri dumnezeieşti, chiar dacă ar în cap o întreagă librărie patristică. Cel ce nu se bucură de răsăritul soarelui, de un copac, de o pasăre, nu va fi mişcat nici de Creatorul acestora. Pentru a-L simţi pe Dumnezeu şi pentru a vorbi altora despre El trebuie să ai un suflet poetic. Asta înseamnă că trebuie să ai un suflet nobil, sensibil şi curat. Trebuie să fii ca o ureche care ascultă şoaptele Infinitului, şi ca un ochi care vede prin adâncurile fără fund pe când ceilalţi ochi văd doar adâncul întunecat. E imposibil pentru sufletele fricoase (timide) şi pentru inimele sărăcăcioase să discute despre lucrile dumnezeieşti.

Inima care simte tainele este una destul de naivă ca să-şi imagineze toate sufletele vrednice de Rai, chiar şi sufletele care şi-au stricat viaţa inimii cu amărăciune. Este o inimă care simte şi cântă ca o pasăre, fără să-i pese că nu e nimeni care s-o audă. Se bucură de tot ce-i frumos, de tot ce-i adevărat, pentru că frumuseţea şi adevărul sunt două aspecte ale aceluiaşi lucru şi nu pot fi niciodată separate. Are milă pentru orice are viaţă, care e animat sau are rădăcini, şi chiar pentru orice piatră aparent fără viaţă.

E un suflet simplu care a ieşit din apele sale în vederea lumii dar care înfloreşte în singurătate şi în linişte. E o inimă liberă de toate rădăcinile sale, innaccesibil oricărei presiuni, departe de orice răutate, neatinsă de nici un lanţ. Distinge adevărul de neadevăr cu un anumit simţ tainic. Fiecare răsuflare dă mulţumire pentru toată lucrarea lui Dumnezeu care-l înconjoară şi pentru fiecare bucurie şi fiecare supărare, pentru tot ce are, şi pentru orice nu poate avea deasemenea. Ghemuindu-se smerit pe piatra Cea din capul Unghiului care este Hristos, bea neîncetat din apa vie a Împărăţiei Cerurilor şi slăveşte numele Lui care este şi va fi mereu milostiv. Un astfel de suflet e ca un copac, sădit lânga apele Bisericii, cu adânci rădăcini şi cu o coroană înaltă unde sufletele înrudite îşi găsesc liniştea şi refugiul în ramurile bogate.

Aşa e un teolog adevărat. Dacă cineva vrea să fie aşa, să se măsoare după această măsură. Chiar şi cel care vrea doar să fie un apostol a unui astfel de teolog trebuie să meargă pe urmele acestor paşi dacă doreşte ca aceste cuvinte ale lui să aibe ecou în sine, şi dacă vrea că ochii lui să vadă lumina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s