Sfântul Ioan Scărarul despre mânie

johnclimacusladderO să continui cu câteva gânduri despre acest important subiect. Ele sunt luate din „Scara dumnezeieştilor nevoinţe”. Sunt câteva idei foarte valoroase – similare cu celele întâlnite în articolul Mitropolitului Jonah la care am făcut referire mai devreme.

Aşa cum curgerea continuă a apei peste foc stinge flacăra complet, aşa lacrimile plângerii sincere pot stinge orice flacără de mânie şi irascibilitate. Prin urmare de asta vom vorbim în continuare.

Eliberarea de mânie este o dorinţă continuă de umilire, cu toate că printre cei mândri există o sete fără limite de slavă (mărire). Eliberarea de mânie este biruinţă peste natura proprie. Este abilitatea de a rezista oricăror insulte, care vine prin muncă multă şi prin transpiraţie.

Smerenia este o stare permanentă a sufletului care rămâne neatins dacă este sau nu vorbit de bine, sau dacă este lăudat şi mărit.

Primul pas către liberarea de mânie este să taci din gură când inima se tulbură; următorul este să faci gândurile să tacă când sufletul se supără; şi ultimul să fii complet calm când bat vânturi necurate.

Mânia e un indiciu de urâ ascunsă, sau de nedreptate alimentată. Mânia este dorinţa de a face rău celui ce te-a provocat.

Irascibilitatea este un ţipăt prematur al inimii. Amărăciunea este o nelinişte a capacităţii sufletului pentru neplăcere. Mânia este o schimbare rapidă a dispoziţiei cuiva, o desfigurare a sufletului.

Aşa cum întunericul se retrage din faţa luminii, aşa şi mânia şi amărăciunea dispar în faţa miresmei smereniei.

Unii oameni, care au tendinţa să se mânie, neglijează tratamentul şi vindecarea patimii şi nu dau nici o importanţă spusei: „Timpul mâniei lui este căderea lui”  (Eclesiasticul 1:22)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s