În siguranţă, în Florida

crucifixionPare ironic să anunţ că sunt în siguranţă în Florida, în urma unei foarte recente postări cu privire la Science Fiction şi Biserica Ortodoxă. Florida, desigur, a fost locul de lansare pentru cele mai multe cercetări spaţiale americane. De asemenea, cred că este interesant faptul că articolul meu despre Science Fiction şi Biserică, care a atins tangenţial problematica incinerării, a generat mai multe răspunsuri la această problemă decât întrebările privind Ortodoxia şi Science Fiction.  
 
Aceast lucru îmi arată că cea mai mare parte a întrebărilor care se impun credinţei noastre – la un anumit nivel – sunt mult mai practice decât speculaţiile generate din meditaţia asupra culturii şi a Science Fiction. Noi încă mai vrem să ştim cum să ne îngropăm morţii şi de ce trebuie să-i îngropăm într-un fel şi nu altul.  
 
Aceasta îmi aminteşte mie, ca preot, că întrebările care caracterizează preoţia mea nu sunt de natură teoretică ci mai degrabă practică. Şi aşa trebuie să fie. Dumnezeu nu este un Dumnezeu teoretic, ci este Dumnezeul care ne întâlneşte în cele mai personale şi inconfortabile locuri. Dacă n-ar fi aşa, abstracţiile noastre ne-ar conduce şi în scurt timp am deveni şi religie imaginară şi Biserică a lui Iisus Hristos.  
 
Marile lupte ale vieţii noastre vor fi purtate pe câmpuri de luptă foarte mici. Cele mai abstracte probleme pot fi discutate la o cafea şi oricine se poate simţi liber să-şi exprime opinia. Nici o părere nu contează, pentru că nimic nu este în joc.  
 
Dar cele mai mari bătălii, după cum s-a menţionat, se vor da pe câmpuri foarte mici. Cum îngropăm? Cum ne rugăm? Cum postim? Cum ne căsătorim? Cum cantăm? şi aşa mai departe.  
 
Acestea nu sunt întrebări mici – dar sunt întrebările care testează credinţa noastră, smerenia noastră, iubirea noastră, ascultarea noastră – pe scurt, toate lucrurile care sunt cu adevărat salvatoare în viaţa unui creştin-ortodox. Şi, prin urmare, credinţa noastră este percepută de către alţii ca fiind grea sau dificilă. Este grea şi dificilă, numai pentru că ne cere să fim reali. Şi acest lucru este cel mai mare test dintre toate. Dumnezeu să aibă milă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s