Sugestii simple pentru studiul Scripturii

gospelprocession1

Sfântul Issac Sirul scrie: „Foarte adesea multe lucruri sunt spuse de Sfânta Scriptură şi în ea multe nume nu sunt folosite în sens literal…cei care au minte înţeleg asta” (Omilia 83, p.317)

+++

Sfintele Scripturi sunt într-adevăr edificatoare pentru viaţa creştină – în special când sunt citite şi memorate. Atunci ele devin o comoară în inima noastră din care putem lua oricând avem nevoie.  Cred că şi la cele mai simple lucruri, cum ar fi ruperea vârfurilor la lumânări în Biserică, recitarea psalmilor şi altele, Scripturile ne ajută să ne pregătim inima şi să dăm slavă lui Dumnezeu.

Într-o perioadă mai puternică a Tradiţiei Bisericii, oricine era ales pentru a fi episcop trebuie să ştie deasemenea şi pslatirea pe de rost. Mare parte din acest obicei se lega de faptul că o astfel de memorare era obligatorie pentru monahii acelori vremuri. Astăzi acest lucru nu este obligatoriu – deşi sunt mereu uimit de cantitatea de texte scripturistice pe care fraţii mei preoţi din Biserică le ştiu. Pslamul 50 „Milueşte-mă Dumnezeule după mare mila Ta” este obligatoriu de a fi memorat de preoţi şi diaconi.

Sfântul Serafim de Sarov a citit toate cele 4 evanghelii în cursul unei săptămâni, în fiecare săptămână. Eu gust din asta în fiecare an în timpul Săptămânei mari când toate cele 4 evanghelii sunt citite tare în Biserică în timpul slujbelor. Este greu de descris efectul unei singure evanghelii când este citită în întregime.

O altă sursă de studiu poate fi găsită în Octoihul mic (tradus de Mitropolitul Kallistos Ware şi Maica Maria) şi în Triod. Ambele cărţile conţin un bogat material care este în sine un comentariu la Scripturi care face parte de asemenea din viaţa liturgică. Nu este doar o educare în Scriptură ci o educare în cum ar trebuie citite Scripturile.

Am menţionat deja în comentariile noastre Canonul cel Mare a Sfântului Andrei Criteanul. Este o meditare la Scripturi cu o temă particulară – dar oferă o abordare mistică sau morală la citirile din Sfânta Scriptură.

Nu mai e nevoie să spunem, scrierile Sfinţilor Părinţi – predicile Sfântului Ioan Gură de Aur şi celelalte asemenea, sunt de nepreţuit.

Prin toate acestea ne depărtăm de individualismul care a marcat abordarea Bibliei în timpurile moderne, Este o reîntoarcere la o viaţă de smerenie şi de căutare a minţii Bisericii. Este o predare a noastră pentru reînnoirea minţii noastre (Romani 12:1) şi o disciplină care ne eliberează pe noi de tirania construcţiei individualiste a unei conştiinţe consumiste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s