Secolul palamit

palamas_gregMulte cărţi despre ortodoxie repovestesc istoria Bisericii. Nu multe spun din nou istoria recentă a ortodoxiei sau cugetările ortodoxe. Mulţi oameni nu realizează cât de captivantă a fost teologia ortodoxă pentru diferite grupuri din Occident şi cum a fost ea asuprită de către turcocraţie (Imperiul Turc) până în secolul XX. Chiar şi în Rusia, teologia a fost în mare parte dominată de o influenţă occidentală crescândă venită din diferite direcţii, deseori sub patronajul deferiţilor ţari. Este o perioadă dificilă în istoria ortodoxiei.

Cu toate acestea, secolul al XX – lea, deşi dificil şi sângeros, un secol al martirilor ortodocşi – a fost de asemenea secolul în care ortodoxia a ieşit de sub jugul şi sclavia care fuseseră asupra ei. Rezultatul acestei libertăţi a fost învierea teologiei palamite – care este teologie ortodoxă în cea mai profundă şi mai completă expresie a sa – viaţa şi lucrările Sfântului Grigorie Palama, pomenit în fiecare an în cea de-a doua duminică a Postului Mare.

Numele asociate cu această înviere sunt ca un Who’s Who al secolului al XX-lea de teologie ortodoxă. Vladimir Lossky, Pr. Georges Florovsky, Pr. John Meyendorff, Pr. John Romanides, Christos Yannaras, Dimitru Staniloae, Mitropolit Kallistos Ware, şi în sectorul experienţei şi a învăţării care o urmează: Sf. Siluan Atonitul, Sf. Serafim de Sarov, Arhimandritul Zaharia şi alţii. În multe feluri, marea majoritate a învăţaţilor ortodocşi lucrează astăzi prin intermediul modelului de înţelegere palamit. Secolul XX mai este numit în mod corespunzător „Secolul Palamit” în viaţa ortodoxă.

Locul Rugăciunii lui Iisus în viaţa ortodoxă, întreaga înţelegere a Energiilor Divine şi Esenţa Divină, experienţa lui Dumnezeu la nivelul cel mai profund ca rădăcină şi fundament al întregii teologii, toate acestea sunt caracteristici ale vieţii şi lucrărilor Sfântului Grigorie Panama.

Se cuvine să-l cinstim şi să-i aducem mulţumire lui Dumnezeu că trăim într-o vreme în care lucrarea lui s-a întors la noi şi că putem acum să cunoaştem plinătatea pe care el a propovăduit-o.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s