Părintele Sofronie despre fiinţa în comuniune

england-trip-2931Întruparea Cuvântului Tatălui – Iisus Hristos – ne oferă o bază solidă pentru cunoaşterea lui Dumnezeu.

Însufleţiţi de dragostea Lui, trecem printr-o transformare profundă a întregii noastre fiinţe. Viaţa infinită a lui Hristos ne este transmisă nouă. Sufletul nostru se găseşte la poli opuşi – atât în adâncurile întunecate ale iadului, cât şi în Împărăţia lui Dumnezeu luminată de Soarele care nu apune niciodată. Fiinţa noastră se înalţă în mod inefabil. În rugăciunea stăruitoare, sufletul tinde către acest Dumnezeu minunat, dar mai este mult până să înţelegem că Dumnezeu Însuşi se roagă în noi. Prin această rugăciune de Dumnezeu dată, suntem uniţi existenţial cu Hristos – la început prin smerenia Sa de nepătruns şi coborârea chiar până la iad, şi apoi prin dumnezeirea Sa. „Şi aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis.” (Ioan 17:3)

Persoana – Ipostas ca Fiinţă Dumnezeiască nu poate fi un principiu limitativ. Iar în calitatea noastră de fiinţe create, ipostasul (persoana) este principiul care implică infinitul. Când sufletul său intră în lumea nemuririi divine, omul este frapat de măreţia a ceea ce se deschide înaintea lui. În acelaşi timp, universul suferă o anumită modificare în existenţa sa: „s-a născut om în lume.” (Ioan 16:21) – un eveniment care transmite întregii creaţii o nouă valoare nepieritoare. Omul ca fiinţă ipostatică aparţine ontologiei eterne. Cei care sunt mântuiţi în Hristos – sfinţii – primesc veşnicia dumnezeiască posesie imprescriptibilă deşi ei rămân categoric fiinţe create.

extras din Vom vedea pe Dumnezeu precum este

+ + +

Probabil nu este nimic mai important în scrierile părintelui Sofronie Saharov decât lucrarea sa despre „principiul ipostatic” şi rolul fiinţei în comuniune în Hristos şi în umanitate. Aceasta conduce chiar către felul în care el înţelege rugăciunea şi mântuirea oamenilor.

Nu spune nimic nou – dar reuneşte interpretări din diverse surse patristice în aşa fel încât să pună în lumină importanţa fiinţei în comuniune. Aceasta este esenţa credinţei noastre.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s