Adevărata cunoaştere a lui Dumnezeu

southwest-trip-122Din lucrarea Iubesc, deci exist a Părintelui Nicolae Saharov

În ceea ce priveşte cunoaşterea spirituală, aceasta are o bază unică : „Cunoaşterea noastră este rezultatul unei revelaţii venite de sus.” Cunoaşterea spirituală este înţeleasă ca „împreună trăire” sau „co- existenţă” (sobytie), ca „fuziune unificatoare” (spaika) a fiecărei fiinţe. În Felicite, Părintele Sofronie scrie: „Cunoaşterea este concepută ca fiind comuniunea în fiinţă.”

„Cunoaşterea” ştiinţifică se bazează pe resursele gândirii raţionale umane, în timp ce cunoaşterea teologică „autentică” cuprinde toate aspectele fiinţei umane. Omul care se străduieşte să dobândească cunoaşterea lui Dumnezeu trebuie să abandoneze cunoştinţele intelectuale abstracte ca fiind incapabile de a arăta faptele realităţii dumnezeieşti:

O astfel de cunoaştere directă nu poate fi dovedită prin logică. Este chiar imposibil să cuprinzi această cunoaştere cu ajutorul conceptelor cu care operează gândirea umană. Şi asta, nu doar pentru că structura gândirii conceptuale este prea strâmtă şi nu ar fi capabilă să conţină realităţi divine, ci mai presus de toate pentru că adevărata cunoaştere a lui Dumnezeu este dată numai la nivel existenţial de o experienţă trăită cu toată fiinţa noastră.

Cunoaşterea Dumnezeului omniprezent este accesibilă tuturor fiinţelor raţionale. Dar şcolile de teologie şi lucrările teologice nu sunt suficiente pentru dobândirea acesteia. Într-o manieră inexplicabilă, adevărata cunoaştere se strecoară în adâncul fiinţei noastre atunci când Dumnezeu este cu noi. Şederea lucrătoare a lui Dumnezeu în noi înseamnă că noi devenim chiar fiinţe dumnezeieşti. Şi chiar în acest fel îi este dată sufletului nostru adevărata cunoaştere a Sa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s