Carul lui Israel şi călăreţii lui – Adormirea Arhiepiscopul Dimitrie din Dallas

Iar după ce au trecut, a zis Ilie către Elisei: „Cere ce să-ţi fac, înainte de a fi luat de la tine”. Iar Elisei a zis: „Duhul care este în tine să fie îndoit în mine!” Răspuns-a Ilie: „Greu lucru ceri! Dar de mă vei vedea când voi fi luat de la tine, va fi aşa; iar de nu mă vei vedea, nu va fi”. Pe când mergeau ei aşa pe drum şi grăiau, deodată s-a ivit un car şi cai de foc şi, despărţindu-i pe unul de altul, a ridicat pe Ilie în vârtej de vânt la cer. Iar Elisei se uita şi striga: „Părinte, părinte, carul lui Israel şi caii lui!” Şi apoi nu l-a mai văzut. Şi apucându-şi hainele le-a sfâşiat în două. ( 4 Regi 2:9-12)

Aceste versete mi-au venit în minte când am auzit vestea adormirii Arhiepiscopului Dimitrie din Dallas în această dimineaţă. Există un număr de sfinţi în cadrul istoriei Ortodoxiei cărora li s-a dat titlul de :”Egal cu Apostolii.” Nu mă pot grăbi înaintea Bisericii a declara un sfânt când Biserica n-a făcut acest lucru, dar nu  mă pot gândi la nicio descriere mai bună a vieţii şi misiunii Vlădicăi Dimitrie aici în Sud, decât „egal cu Apostolii.”

Multe persoane familiarizate cu prezenţa credinţei ortodoxe în pâmânturile vorbitoare de limba engleză nu sunt conştiente că până în anul 1962 n-a existat nicio lucrare standard disponibilă în limba engleză, care să trateze în mod particular introducerea în Ortodoxie. Acei pioneri, precum Mitropolitul Kallistos Ware în Anglia (care a scris acea prima lucrare de bază), sau Arhiepiscopul Dimitrie (care a trecut la credinţă împreună cu sora sa – în adolescenţă – în 1941) au fost indivizi extrem de rari şi care în general au perceput convertirea ca o faptă măreaţă aproape imposibilă.

Vlădica Dimitrie şi-a început viaţă ca un baptist texan, şi, din experienta mea, n-a vorbit niciodată de rău despre originile sale. Mi-l amintesc spunând: „Îmi place Baptismul – fac splendizi ortodocşi!” însoţit de un zâmbet şiret. L-am auzit uneori atenţionându-i pe cei care s-au convertit la Ortodoxie să nu-şi denigreze rădăcinile: „Probabil, este prima oare unde aţi auzit despre Hristos. „Convertirea sa în adolescenţă a avut efecte în viaţă lui de şcolar, misionar, profesor, lider, păstor –şi  toate în contextul bunătăţii şi a iubirii.

S-a interesat cu adevărat de soarta creştinilor şi şi-a exprimat îngrijorarea ba chiar mâhnirea  văzând că multe Biserici din jurul său, care odată erau considerate „tradiţionaliste”, sau îndepărtat de multe din învăţaturile fundamentale ale credinţei creştine. Era în mod particular interesat în legătură cu denaturarea dogmei legate de  Întruparea Lui Hristos. A insistat că înţelegerea întrupării Lui Dumnezeu ca Om era singura fundaţie posibilă a demnităţii fiinţei umane. O  învăţătură împărtăşită de oameni precum C.S. Lewis.

Sfatul lui pentru preoţi era clar:” Când aveţi oprtunitatea de a vorbi despre credinţă, niciodată să n-o refuzaţi. Şi când vorbiţi, nu pierdeţi timpul cu probleme etnice. Predicaţi Evanghelia Lui Iisus Hristos – aceasta este marea comoară a Ortodoxie şi aste este ceea ce aveţi de oferit voi preoţii.”

În 1977 a fost aproape să fie ales ca Mitropolit al noii Bisericii Ortodoxe din America.  Sfântul Sinod nu era hotărât dacă Orthodox Church of America era pregătită ca un episcop convertit să devină Mitropolit. În 1978, Sfântul Sinod a format Eparhia de Sud, cu Dallas ales oraşul său. Episcopul Dimitrie a fost desemnat ca episcop diecezan.  Noua eparhie a avut în jur 7-8 parohii, înşirate de la Florida până în Virginia şi până la New Mexico (mai mult Florida). Vlădica Dimitrie zâmbea întotdeauna şi o numea „premiul său de consolare”.

Cu toate acestea, a devenit o mare oportunitate apostolică pentru un bărbat în mod unic potrivit misiunii sale apostolice. A văzut Eparhia crescând de peste zece ori, cu un spirit remarcabil de bunătate şi ospitalitate. În perioada celui de-al doilea război mondial a cunoscut un preot ortodox în California care i-a vorbit despre o viziune a unei Biserici Ortodoxe Americane. A fost prima dată când tânărul Dimitrie a întâlnit conceptul. A devenit de-asemenea şi viziunea sa. În decursul unei vieţi, a văzut acea viziune maturizându-se în iubitul său Sud. Fiind apostolul său, acum devine mijlocitorul său. Veşnica lui pomenire!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s