Cât de grozav este Crăciunul tău?

Am ajuns zilele în care analiştii de ştiri întreabă „Va fi fastuos Crăciunul în anul acesta?”. Zile în care persoanele se întreabă între ele: „Vei avea un Crăciun mare în anul acesta?” se înţelege că sunt incluse aspectele economice (şi cele mass-media). Economiile noastre moderne depind în mare măsură de cumpărăturile uriaşe care au loc între sfârşitul lunii noiembrie şi sfârşitul lunii decembrie. Cumpărăturile de Crăciun sunt atât de benefice pentru economie (în forma sa prezentă) încât, dacă Hristos nu ar fi fost născut, ar fi trebuit să venim cu un alt pretext pentru a oferi cadouri.

Cu toate acestea, deşi sistemul economic mondial pare să stea în echilibru pe baza generozităţii celor două luni de cheltuieli, acest lucru este foarte puţin pentru Crăciun. Sfântul Maxim Mărturisitorul rezumă Crăciunul şi Întruparea lui Hristos, astfel: „Întruparea Cuvântului este temeiul tuturor lucrurilor.”

Această declaraţie minunat de paradoxală aduce sub observaţie că „toate lucrurile au fost făcute de către El şi pentru El”. Sf. Maxim interpretează aceste cuvinte referindu-se la Hristos întrupat şi nu la Cuvântul pre-întrupat. Acesta întoarce istoria pe dos şi dovedeşte întruparea lui Hristos ca fiind ceva mai mult decât un conflict istoric menit să ne elibereze de datoriile sau obligaţiile noastre temporare. Este actul lui Dumnezeu care Îşi desăvârşeşte cu adevărat creaţia prin Învierea Sa. Cuvintele „Săvârşitus-a! sunt cuvintele Creatorului peste întreaga Sa creaţie. El a prezis aceasta, „Iar Eu, când Mă voi înălţa de pe pământ, îi voi trage pe toţi la Mine.”. Acest lucru răsună într-un sens cosmic în cuvintele primului capitol din Epistola către Efeseni: „Făcându-ne cunoscută taina voii Sale, după buna Lui socotinţă, astfel cum hotărâse în Sine mai înainte, Spre iconomia plinirii vremilor, ca toate să fie iarăşi unite în Hristos, cele din ceruri şi cele de pe pământ – toate întru El” (Efes. 1:9-10).

Crăciunul, ca sărbătoare care celebrează Întruparea lui Hristos (la fel ca şi sărbătoarea Bunei Vestiri), este sărbătoarea începutului tuturor lucrurilor şi sărbătoarea sfârşitului tuturor lucrurilor. Este atât cauza, cât şi sfârşitul tuturor efectelor. Şi astfel vom avea un Crăciun „mare” în acest an pentru că darul care ni s-a dat nu este altceva decât creaţia însăşi. Preţul său este însăşi viaţa lui Dumnezeu. Nu este economia, în felul în care se gândesc politicienii la economie. Este oikonomia – iubirea neîncetată a lui Dumnezeu ce desăvârşeşte ceea ce numai El putea începe şi ceea ce numai El putea termina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s