Rugăciune către Îngerul meu păzitor şi alte gânduri

 „O, Sfinte Îngere, cel ce stai înaintea pătimaşului meu suflet şi al vieţii mele celei ticăloase, nu mă lasa pe mine păcătosul, nici te depărta de la mine pentru neînfrânarea mea. Nu da loc dracului celui viclean ca să-mi stăpânească cu silnicie acest trup muritor. Întăreşte inima mea cea slabă şi neputincioasă şi mă îndreptează la calea mântuirii. Aşa Sfinte Îngere al lui Dumnezeu, păzitorul şi acoperitorul sufletului şi al trupului meu celui ticălos, iartă-mi toate cu câte te-am scârbit în toate zilele vieţii mele, şi orice am greşit în această zi, acoperă-mă în această noapte şi mă păzeşte de toată ispita potrivnicului, ca să nu mânii cu nici un pacat pe Dumuezeu, si te roagă pentru mine către Domnul, ca să mă întărească în frica Sa şi vrednic să mă arate pe mine, robul Său, bunătăţii Sale. Amin”

Recent, soţia m-a întrebat „Ştii rugăciunea către Îngerul Păzitor?” Am spus că îmi este cunoscută, dar ea mi-a spus „nu, mă refer dacă ai învaţat-o pe de rost deja?” I-am răspuns că nu (aceasta a fost prima mea scuză).Dar acest lucru mi-a atras atenţia asupra acestei simple rugăciuni şi m-a făcut să cuget mai mult la Îngerul meu Păzitor.

În Ortodoxie, prin rugăciune ţi se dă un înger care te va însoţi întreaga viaţă, ca parte din ritualul Botezului. Dintotdeauna mi-a plăcut acest lucru, şi ştiu că Îngerul veghează asupra mea. Multe persoane asociază Îngerul Păzitor cu cineva care ne salveazî de la nenorocirile care sunt cât pe ce să se întâmple, sau care ne salvează de la un naufragiu.

În timp ce călătoream prin Anglia vara trecută, noi aparent am trecut la roşu în sens giratoriu (ei rar pun lumini la sensurile giratorii, deci eram nepregătiţi. O maşină ne-a ieşit brusc în cale, dar noi eram convinşi că nu lovisem această maşină, nu s-a auzit niciun sunet. Am fost priviţi cam urât şi, după scurt timp, maşina cealaltă a plecat. Am coborât un pic din maşină ca să vedem dacă nu am fost loviti sau, cel puţin atinşi. Nu era nimic din cele amintite. O parte din mine dorea să se întoarcă să caute penele, crezând cu adevărat că Îngerul Păzitor a fost vătămat în acel moment (dar nu cred că acest lucru mai e posibil acum).

Dar în gândurile despre Îngerul Pazitor este un mare comfort, conform învăţăturii tradiţionale, deşi menirea Îngerului meu Păzitor nu este de a răspunde pentru lipsa capacităţilor mele in a conduce maşina (cu toate că eu nu conduceam maşina în Anglia), dar să mă vadă în siguranţă la limanul mântuirii. „În siguranţă” e acelaşi lucru cu „mântuit”.

Încă o rugăciune pe care nu o veţi găsi nicăieri altundeva. A fost scrisă de fiul meu pe când el avea patru ani (aproape cu 16 ani în urmă). El avea o statuetă mică reprezentând pe Sf. Arhanghel Mihail pe noptiera din apropierea patului său. I-a plăcut mult şi noi i-am cumpărat-o. Era o reprezentare foarte vitează a Sf.Mihail, cu o sabie mare şi teribilă desenată, şi diavolul înţepenit sub un picior al Sf. Mihail, zvârcolindu-se fără nădejde.

Rugăciunea fiului meu (rămâne a fi preferata familiei):

„Dragă Sf.Mihail, pazeşte camera mea. Nu lăsa pe nimeni să mă mănânce sau să mă omoare. Omoară-l cu sabia ta. Omoară-l cu sabia ta. Amin.”

Acum e o rugaciune potrivită pentru vârsta de 4 ani. Nu ştiu sigur ce-l putea face să gândeasca la lucruri care l-ar fi putut mânca, dar atunci când ai 4 ani e bine să înlături orice risc. Rugăciunea funcţiona. A fost în siguranţă toţi aceşti ani. Singurul lucru care era mâncat în camera lui au fost multe tone de pizza.

Chiar nu inţeleg obiecţiile pe care le fac protestanţii faţă de aceste rugăciuni. Mi se spune „exista un singur mediator între om şi Dumnezeu, Omul Hristos Iisus. „Bine, sunt de acord, dar acest sens al meditaţiei este un înţeles al cuvântului pe care doar Hristos putea să-l îndeplinească. Nici un inger, nici o altă creatură nu mă poate uni cu Dumnezeu. Doar Dumnezeu devenit om e capabil săa-l unească pe om cu Dumnezeu. Dar noi vorbim despre rugăciuni, nu despre uniunea „per se”. Poate altcineva să se roage pentru mine?

Eu cred ca da şi am aflat că chiar protestanţii au dreptul să se roage pentru mine (îi rog s-o faca). Pot îngerii să se roage
pentru mine? (Da, ei pot şi chiar o fac). Nu e bine să ne adresăm lor ca să facă cutare sau cutare lucru sau să le mulţumim pentru aceasta (cu sigurantă nu e aşa). Pot sfinţii din rai să se roage pentru mine? (Biblia ne spune că ei o fac). E incorect să ne adresăm lor? (Sfânta Tradiţie ne spune contrariul). În Parabola cu Omul bogat şi Lazăr, bogatul se roagă Părintelui Avraam să-i zică lui Lazăr să-l miluiască. In cazul lui acest lucru e inutil, dar nu a fost certat pentru vorbirea lui cu Avraam. Să-ţi fie spus „nu” şi să fii certat pentru conversaţie sunt două lucruri diferite.

Eu Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru tovărăşia Sfinţilor; pentru cei care se roagă pentru mine după ce eu i-am rugat s-o facă, şi pentru cei care s-au rugat pentru mine fără ca eu măcar să ştiu. Eu doar ştiu că o parte din bucuria de a fi Creştin Ortodox este faptul că rugăciunea nu e niciodată un lucru făcut în singurătate.

Dumnezeu e „Împaratul mulţimilor”. El este întotdeauna înconjurat de un imens nor de îngeri, sfinţi, etc. De El nu te poţi apropia singurel. Această mare companie de martori, îmi aduce martori rugăciunilor mele înaintea lui Dumnezeu şi le îmbunătăţesc, pe mine umplându-mă de nădejde. Ei văd mult mai clar lucrurile decât le văd eu. Eu văd şi cunosc foarte puţin.

Slavă Domnului că cineva care cunoaste se roagă pentru mine. Dumnezeu cunoaşte, dar este plăcerea Lui, în umilinţa totală a naturii Sale, să împartă această cunoaştere şi să ne invite la rugăciune. „Fie ca toţi Sfinţii în Rai să se roage pentru noi. Fie ca Sf. Arhanghel Mihail să se roage pentru noi şi să ne pazească camera. Fie ca Sfântul Înger Păzitor al vieţii tale să se roage pentru tine, precum şi Sfântul al cărui nume îl porţi. Şi fie ca tu să cunoşti tovărăşia celor din Rai, chiar aici pe pamânt. Ei sunt într-adevăr cu noi.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s