Dificultatea Postului Mare

Mulţi dintre cititorii noştri provin din comunităţi care folosesc calendarul apusean în care astăzi este prima zi a Postului Mare, Miercurea Cenuşii. Postul ortodox începe în această duminică la apusul soarelui. Această scurtă reflecţie poate fi de ajutor pentru noi toţi.

Postul Mare este unul dintre cele mai importante angajamente spirituale din cursul anului Bisericii Ortodoxe. Nu ni se cere nimic neobişnuit, nimic din ce nu facem şi în restul anului. Postim, ne rugăm, facem milostenie, mergem la slujbe, etc. Dar facem toate acestea cu intensitate şi frecvenţă mai mare iar contextualizarea Bisericii acestei perioade conduce înţelesurile sale mai departe şi mai profund.

Desigur, pocăinţa este cea mai importantă. Aici mă gândesc cel mai mult la îndemnul Sfântului Pavel din Romani 12:1–3

Vă îndemn deci, fraţilor, pentru îndurările lui Dumnezeu, să înfăţişaţi trupurile voastre ca pe o jertfă vie, sfântă, bineplăcută lui Dumnezeu; e închinarea voastră cea duhovnicească. Şi nu vă potriviţi acestui veac, ci schimbaţi-vă prin înnoirea minţii, ca să deosebiţi care este voia lui Dumnezeu: ce este bun şi bineplăcut şi desăvârşit. Că prin harul ce mi s–a dat îi spun fiecăruia din voi: Să nu te crezi mai mult decât trebuie să-ţi crezi, ci să-ţi crezi întru crezarea măsurii, după cum ţi-a împărţit Dumnezeu măsura credinţei.

Niciun alt pasaj, mi se pare mie, nu reuşeşte să adune atât de multe aspecte ale vieţii Postului Mare (şi astfel a  vieţii cotidiene din orice moment). Trupurile noastre devin „o jertfă vie”. Pot să mă întreb doar ce sacrificiu a avut în minte Sfântul Pavel (au existat multe diferite de cele din Vechiul Testament). Sau poate fi faptul că jertfa lui Hristos este acum imaginea dominantă pentru el. Dar trupurile noastre, acum „răstignite” cu Hristos sunt oferite şi descrise ca fiind un „o jertfă vie”.

Oferirea trupurilor noastre ca o jertfă prin post şi rugăciune este însăşi ridicarea până la nivelul de cult şi interesul pentru cultul „logike” („spiritual” este într–adevăr mai precis decât „rezonabil” aşa cum unii zic). Este o luptă să postim, să prezentăm un sacrificiu „viu”. Acesta este mult mai mult decât ofertă de „o dată” – se întinde zile şi nopţi din acest lung sezon.

Apoi Sfântul Pavel ne îndeamnă să nu ne conformăm lumii ci să ne transformăm prin reînnoirea minţii noastre (nous) care poate fi uşor predată ”inimii”. Părintele John Behr descrie , în Misterul lui Hristos, pasiunea ca „percepţie falsă”, neînţelegerea noastră proprie a trupului şi a dorinţele sale naturale. Astfel reînnoirea minţilor noastre este o schimbare interioară a sinelui nostru şi a dorinţelor noastre, sau aşa cum spune Sfântul Irineu (citat frecvent de Behr) „adevărata înţelegere a lucrurilor aşa cum sunt ele, aceasta este, a lui Dumnezeu şi a fiinţelor umane.”

Şi în cele din urmă am găsit de cea mai mare importanţă că Sfântul Pavel încheie acest mic îndemn prin  a ne îndrepta spre umilinţă (aşa cum va face şi în Filipeni în acea Epistolă 2:5–11). Este în îmbrăţişarea crucii lui Hristos, în golirea noastră faţă de Dumnezeu şi faţă de ceilalţi unde ne găsim sinele nostru adevărat. Nu putem căuta în noi înşine ca să ne găsim sinele nostru adevărat. „Pentru că cel care caută să–şi salveze viaţa o va pierde”. Mai degrabă o găsim când ne întoarcem către ceilalţi şi ne golim în faţa lor. Mă găsesc pe mine pierzându–mă în cei iubiţi. Aceasta este dragostea care face toate lucrurile posibile.

Dar, bineînţeles, toate acestea fiind spuse, Postul Mare este dificil. Este dificil pentru că este un drum drept şi îngust al Evangheliei – nimic mai mult. Astfel putem doar spune iar şi iar „Doamne miluieşte!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s