Cum îl vedem pe aproapele nostru?

 

 

 

Acesta este un scurt fragment din cartea, Călugăr din Muntele Athos, a Părintelui Sofronie despre viaţa Sfântului Siluan de la Muntele Athos. În ea se vorbeşte mult despre modul în care ne vedem unul pe altul, şi cum transformarea lumii trebuie să înceapă cu noi înşine.

Vedem în ceilalţi ceea ce experienţa noastră spirituală ne arată despre noi înşine, şi astfel atitudinea unui om faţă de aproapele său este un semn sigur al gradul cunoaşterii de sine la care a ajuns. Oricine a experimentat suferinţa intensă şi profundă a sufletului uman atunci când a ieşit de la lumina adevăratei fiinţe, şi, pe de altă parte, ştie ce înseamnă să fie în Dumnezeu, nu are nicio îndoială că fiecare fiinţă umană este o valoare permanentă veşnică, mai preţioasă decât tot restul lumii. El este conştient de valoarea omului, conştient că „cel puţin aceşti fraţi ai mei” sunt dragi în ochii lui Dumnezeu, şi astfel el nu se va gândi la ucideri, la facerea răului sau chiar să fie agresiv faţă de aproapele său.

Omul care numai „crede”, omul doar cu o experienţă personală moderată de har şi de un sentiment mai vag al realităţii vieţii veşnice, se va abţine de la păcat în măsură de dragostea pe care o are pentru Dumnezeu, dar iubirea lui nu va fi perfectă şi nu-l va putea împiedica să–l rănească pe fratele său.

Dar omul fără milă, pentru beneficiul şi interesul său propriu, face rău altuia, complotează sau comite vărsare de sânge, devine ca un animal sălbatic şi recunoaşte în adâncul lui că el este o fiinţă brută – ceea ce înseamnă că el nu crede în viaţa veşnică – sau se îndreaptă pe calea spiritualităţii demonice.

Viziunea lui Hristos  i–a permis Stareţului [Sfântul Siluan] să experimenteze starea omului divin. El întâmpina toţi oamenii ca purtători ai Duhului Sfânt, ai Luminii Adevărului care la un anumit grad locuieşte şi luminează pe tot omul. Omul care cunoaşte această lumină, o vede şi la alţii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s