Să ne păstrăm pacea sufletească

                      

 

 

Din învăţăturile Sfântului Serafim de Sarov

Trebuie, prin orice mijloace, să depunem eforturi să ne păstrăm pacea sufletească astfel încât să nu fie perturbată de insultele altora; pentru aceasta trebuie, în orice mod, să ne străduim să limităm furia şi prin intermediul atenţiei să ne ferim mintea şi inima de sentimente nepotrivite.

Şi de aceea trebuie să suportăm insultele altora cu calm şi să ne obişnuim la o astfel de dispoziţie sufletească ca şi cum aceste insulte nu ne–ar  privi pe noi, ci pe ceilalţi.

O astfel de practică poate linişti inima omului şi să o facă o locuinţă pentru Însuşi Dumnezeu.

Un exemplu de astfel de lipsă de mânie vedemla Sf. GrigorieTaumaturgul, de la care o prostituată oarecare a cerut o recompensă într-un loc public ca şi cum ar fi fost pentru un păcat comis cu ea; iar el fără a se supăra pe ea niciun pic, cu blândeţe a spus unui prieten al lui: dă-i repede suma pe care o cere. Nici nu a apucat să ia femeia suma de bani ceruţi pe nedrept că a şi fost supusă atacului unui demon, iar Sfântul a alungat demonul din ea prin rugăciune.

Dacă, cu toate acestea, este imposibil să nu fim perturbaţi, atunci cel puţin ar trebui să ne străduim să ne limităm limba, în conformitate cu Psalmistul: „am fost tulburat, şi n–am vorbit” (Psalmul 76:4 LXX)

Anunțuri

Un gând despre „Să ne păstrăm pacea sufletească

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s