Într–o singură clipă

În Săptămâna Mare, Biserica îşi aminteşte de “tâlharul înţelept”, tâlharul de pe cruce care îl roagă pe Hristos “pomeneşte–mă Doamne când vei veni în Împărăţia Ta” (Luca 23:42). În unul dintre imnurile mele preferate ale săptămânii, Biserica cântă:

„Tâlharului celui înţelept, într-o singură clipă raiul i l-ai dăruit, Doamne, luminează–mă şi pe mine cu lemnul Crucii şi mă mântuieşte.”

Partea izbitoare a acestui imn este fraza “într–o singură clipă”. Din punct de vedere evanghelic modern nu este nimic teribil de important în acest eveniment. Este Iisus cu doi tâlhari. Toţi sunt răstigniţi. Unul dintre ei pur şi simplu mărturiseşte credinţa în Hristos şi este răsplătit cu promisiunea “astăzi vei fi cu Mine în Rai”.

Ortodoxia se minunează de acest lucru dintr–o varietate de motive. Unul dintre ele este bruscheţea de moment. Din câte ştim, tâlharul a fost tâlhar şi, aşa cum el însuşi mărturiseşte „suferim pedeapsa pentru crimele noastre”. El nu a fost adept al lui Hristos.

Toată aceasta este o continuare a medierii întrebării anterioare: “cum ajungem să credem în Hristos?” Nu putem analiza tehnica lui Hristos pe Cruce. Nu–L auzim pe Iisus spunând celor doi tâlhari: “ştiţi, toate dreptăţile voastre sunt ca o haină murdară, dar dacă credeţi în mine puteţi fi salvaţi…” sau alte astfel de versiuni evanghelice moderne.

Nu le–a spus nimic.

Ceea ce avem este unul din acele momente stranii că Împărăţia lui Dumnezeu se câştigă într–o viaţă de om iar în acest caz, inima impietrită a unui tâlhar, un om care a trăit spărgând casele oamenilor şi furând, aude pur şi simplu adevărul într–un context în care inima lui s–a schimbat.

“Într–o singură clipă” spune imnul. Aceasta este uimirea ortodoxă pentru că noi, în mod corespunzător, “lucrăm la mântuirea noastră” ca un proces ce durează toată viaţa. Lupta, postul, rugăciunea, darea de pomană, pocăinţa, căutarea mântuirii – şi aici un tâlhar, care nu a făcut niciunul din aceste lucruri, constată că într–o singură clipă raiul e al lui.

Este o mărturie pentru noi a milei lui Dumnezeu. El ne–ar accepta într–o singură clipă. Nu este mai greu decât atât.

Dar rareori se întâmplă în viaţa noastră să ne permitem să ajungem la un astfel de moment. Trăim cu grijă – cu atâta grijă încât dacă ar apărea ceva rău am evita un astfel de moment. În unele moduri, mântuirea noastră este trăită pe durata întregii vieţi pentru că ne este frică să o avem “într–o singură clipă”.

Este adevărat că unii evanghelici banalizează “unicitatea momentului” că practic nu dă nimic şi primeşte foarte mult în schimb.

Pe de altă parte, noi ortodocşii putem fi vinovaţi de ignorarea puterii unei singure clipe. Marii stareţi (bătrânii) ai tradiţiei noastre nu s–au temut de a aduce oameni la astfel de momente. Este o parte dintre lucrurile care îi fac celebrii.

Matei Sărmanul, călugărul Copt care a fost atât de influent în secolul20, ascris odată că dacă am păzi chiar şi una din poruncile lui Hristos cu toată “inima, sufletul şi mintea noastră” aceasta ar deveni pentru noi uşa către Împărăţia lui Dumnezeu. Aceasta este adevărat, dar implicaţia este că rar ne ţinem de astfel de porunci într–un astfel de mod. Noi nu ne rugăm ca tâlharul, nu ne căim ca el, noi nu îl vedem pe Iisus aşa cum l–a văzut tâlharul şi nici pe noi înşine ca tâlhari. Vedem mult mai progresiv şi ne riscăm astfel mântuirea pentru o perioadă lungă din viaţa noastră.

Cum ajungem să–l cunoaştem pe Hristos? „Într–o singură clipă dacă am dori.“ Şi asta e ce pot să spun oricărui frate sau soră ortodox: „Într–o singură clipă dacă am dori.“

Şi asta mă ridică într–un timp scurt. Într–o singură clipă vreau să fiu lăsat în pace, să iau o pauză, să mă gândesc la altceva, să tind la o problemă mai mică, să am grijă de munca de la biserică (cine ştie ce alte lucruri aş face mai degrabă în acel moment unic). Dar într–o singură clipă am putea cunoaşte raiul. Fie să cunoaştem un astfel de moment, şi poate nu peste mult timp.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s