În spatele uşilor închise

Expresia “în spatele uşilor închise” a devenit sinonimă în engleză cu lucrurile care se fac în secret – în general despre ceva de prost gust sau abject. Instituţiile vorbesc de o “politică a uşilor deschise” şi promit “transparenţă” acelora din exterior. Uşile închise întotdeauna au avut un sens de a păstra secretul cu privire la ele. Uneori seretele ascund întunericul răului, altă dată ne protejează de minunile sfinte.

Poveştile învierii lui Hristos sunt pline de uşi închise. Este o frază comună în descrierile învierii: “uşile erau închise de frica evreilor.” Ucenicii şi–au pierdut Conducătorul şi Învăţătorul şi se temeau că ei înşişi vor deveni victime. Acea frică i–a făcut să fugă. L–a făcut pe Sfântul Pavel să nege chiar că–L cunoaşte pe Hristos. I–a făcut pe toţi să se ascundă în spatele uşilor închise.

Uşile închise au apărut chiar mai devreme. Primele uşi cunoscute în poveştile Scripturii sunt porţile Paradisului. Adam şi Eva, călcând singura porunca dată lor de Dumnezeu, sunt obligaţi să părăsească Paradisul. Porţile grădinii sunt închise şi un înger este pus la poartă să păzească ca aceştia să nu re–intre. Mai mult decât o poveste a primilor noştri părinţi – este povestea omului.

Porţile reprezintă ruperea comuniunii noastre cu Dumnezeu. Noi existăm – avem viaţă – dar viaţa noastră este oarecum tăiată, “închisă afară” de drepturile ei şi comuniunea bună: stăm în afara grădinii.

Învăţăturile mistagocice ulterioare despre folosirea uşilor în timpul unei slujbe ortodoxe este un ecou al acestei înstrăinări. Preotul rugându–se înaintea uşilor închisela Vecernieeste spus câteodată că îl reprezintă pe Adam plângând în faţa uşilor închise ale Paradisului.

Propriile noastre vieţi sunt pline de uşi închise – locuri de unde noi am fost evacuaţi – locuri în care noi nu putem intra – locuri care reprezintă secrete şi relaţii destrămate. Uşile închise au câştigat un caracter infam din motive întemeiate.

Îmi amintesc, copil fiind, stăteam în afara uşilor închise în timp ce adulţii îşi aduceau argumente (“departe de urechile copiilor”). Am stat în afara uşilor închise şi am înţeles adulţii responsabili ca minţind. Au fost uşi închise de avere, clase, educaţie, etnie şi dialect. Majoritatea oamenilor, în majoritatea locurilor, au un sens profund că există un loc cărora ei nu aparţin. Pot să mă gândesc la câteva lucruri la fel de dureroase ca la ouşătrântită şi încuiată în mijlocul unui argument.

Din punctul de vedere al învierii lui Hristos – uşile sunt trântite şi încuiate de cealaltă parte. Porţile Iadului nu sunt închise de Dumnezeu, ci de cei care îl ţin pe Dumnezeu afară. Porţile pe care Hristos le zdobeşte sunt porţile care refuză intrareala LuminaVieţii.

Chiar şi porţile Paradisului sunt închise doar pentru protejarea noastră. Nu este bucuria Paradisului sau orice altă bucurie pe care Dumnezeu să ne–o refuze – doar eforturile noastre propri de a ne apropia de Copacul Vieţii într–o manieră care nu a implicat pocăinţa noastră, şi deci mântuirea noastră. Ca să devi un păcătos nemuritor ar însemna să devii ca demonii.

Dar la Paşti, Hristos se confruntă cu uşile fricii. Interesant, El nu zdrobeşte aceste uşi. El doar apare în interior. El nu cere ucenicilor Săi ca prima dată să depăşească temerile lor astfel încât El să poată veni la ei. El vine la ei şi frica lor este depăşită. Nu putem face ce trebuie să facem decât dacă El vine la noi.

Astfel imaginea Noului Testament devine: “Iată, Eu stau lauşăşi bat; de-Mi va auzi cineva glasul şi va deschideuşa, voi intra la el şi voi cina cu el şi el cu Mine.” (Apocalipsa 3:20)

Nu Dumnezeu a închis uşile – Dumnezeu este cel ce bate şi  apare în interior, chiar dacă ele sunt închise.

Trăim într–o lume a uşilor închise şi încuiate. Doar un Dumnezeu iubitor şi înviat poate depăşi astfel de obstacole. Slavă lui Dumnezeu care apare în spatele uşilor închise şi îi eliberează pe prizioneri.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s