Spunând adevărul

Ci fie Dumnezeu socotit adevărat, iar tot omul, mincinos, aşa cum este scris: “Ca Tu să Te îndreptăţeşti întru cuvintele Tale şi Tu să biruieşti atunci când vei face judecata.” (Romani 3:4)

 Fiecare–şi va bate joc de prietenul său; adevărul nu–l vor grăi, limba lor s’a învăţat să spună minciuni; de năpăstuit au năpăstuit, (Ieremia 9:5)

 +++

 Sfântul Pavel îi sfătuieşte frecvent pe primii creştini să “spună adevărul”. Pare cam ciudat la prima vedere – negreşit a spune adevărul este atât de evident că nu ar mai avea nevoie să fie menţionat. Că a spune adevărul pare evident este adevărat – dar oamenii se angajează în minciuni tot timpul. De ce este aşa de important să spui adevărul?

Dacă ne gândim la rostirea adevărului în termini pur morali, ca o chestiune simplă de bine şi rău, importanţa sa poate fi uşor ascunsă. “Minciunile albe”, abateri mici de la adevăr pe care le folosim din amabilitate şi pentru a evita stinghereala, par inofensive, chiar neutre moral. Moralitatea, atunci când este înţeleasă ca “încălcarea regulilor” nu reuşeşte să dea o recenzie suficientă în a “spune adevărul”. Noi judecăm spunerea adevărului ca o chestiune de interes doar în măsura în care acesta are consecinţe importante. Adevărul devine o chestiune de utilitate (este folositor). Iluzia că este comun vieţii umane arată că a minţii este foarte folositor şi a spune adevărul este problematic. Dar mai există un mod de a gândi despre adevăr – un mod care este în concordanţă cu înţelegerea biblică – unul care explică locul primordial pe care–l deţine în tradiţia Creştină.   

În primul capitol din Geneză auzim povestea Creaţiei. Dumnezeu transformă lumea în existenţă. Cu fiecare zi a Creaţiei, auzim judecata lui Dumnezeu, „este bine“. Bunătatea ordinii create este un principiu fundamental al credinţei creştine. Ceea ce Dumnezeu a adus la existenţă este bun: El nu este autorul răului. Existenţa este declarată a fi bună. Astfel Dumnezeu susţine toate lucrurile existenţei, pentru că El nu ne scoate din bunătatea pe care ne–a dat–o. Ne putem întreba de ce Dumnezeu permite ceva să continue în existenţă, dar El face asta pentru că El Însuşi este bun şi nu ne invidiază darul bunătăţii.

Răul nu există, Într–adevăr, răul, la rădăcină, este o revoltă împotriva existenţei dată de Dumnezeu şi bunătăţii sale inerente. Astfel Biblia îl descrie pe Satan ca un “ucigaş” şi “tatăl minciunii”. (Ioan 8:44). Cele două epitete sunt legate. Răzvrătirea lui Satan împotriva lui Dumnezeu şi a bunătăţiiSaleeste de asemenea revoltă împotriva darului existenţei adevărate. Răul nu are nicio putere creatoare, nici o rădăcină în existenţa adevărată. Singura sa putere este să caute distrugerea şi să denatureze bunătatea.

În această lumină trebuie descoperită importanţa spunerii adevărului. Adevărul este mai mult decât o poruncă morală: este necesitatea pentru existenţa adevărată. Minciunile nu au existenţă – ele sunt eforturi de distrugere şi denaturare. Nu poate exista mântuire în mincini pentru că nu este nimic de salvat.

 Să spui adevărul este dificil. Există lucruri pe care le ştim fie despre noi înşine, fie despre alţii care sunt în mod corespunzător lăsate nespuse – nu toate cunoştinţele sunt publice. Să spui adevărul atunci când acest lucru cauzează rău nu înseamnă că minţi, ci că taci. Discernământul şi discreţia sunt necesare celor care mânuiesc adevărul.

 Lupta mai mare cu a spune adevărul nu este situaţia care necesită putere de apreciere – este lupta vieţii care preferă să mintă. Sporirea noastră în existenţa surogat a minciunii arată înstrăinarea noastră de Dumnezeu. Este chiar cazul în care minciuna în care câteodată trăim, servim un Dumnezeu care este o deziluzie, o creaţie a propriilor noastre distorsiuni. Disciplina de a spune adevărul este astfel în acelaşi timp disciplina cunoaşterii Dumnezeului adevărat.

“Aşadar, dacă aţi înviat împreună cu Hristos, pe cele de sus căutaţi-le, acolo unde este Hristos şezând de-a dreapta lui Dumnezeu; la cele de sus cugetaţi, nu la cele de pe pământ; căci voi aţi murit, iar viaţa voastră este împreună cu Hristos ascunsă’n Dumnezeu.” (Col3:1 – 3)

Fie ca Dumnezeu să ne dea să trăim în adevăr.

Un gând despre „Spunând adevărul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s