Stareţul Sofronie despre personalitate

Încarnarea Cuvântului Tatălui – Iisus Hristos – ne furnizează o bază solidă pentru cunoaşterea noastră de Dumnezeu. Acţionaţi de dragostea pentru El, noi parcurgem o transformare profundă a întregii noastre fiinţe. Viaţa infinită a lui Hristos ne este transmisă noua. Sufletul nostru se găseşte la poli opuşi – atât în adâncurile negre ale iadului cât şi în Împărăţia lui Dumnezeu luminată de Soarele care nu apune niciodată. Conţinutul fiinţei noastre se extinde inefabil. În rugăciunea perseverentă sufletul aspiră la acest Dumnezeu minunat, dar este mult timp înainte să înţelegem că El însuşi se roagă în noi. Prin această rugăciune dată de Dumnezeu suntem uniţi existenţial cu Hristos – de la prima Sa auto–golire şi coborâre în iad, şi apoi în divinitatea Sa. „Iar viaţa veşnică aceasta este: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos, pe Care L–ai trimis.”  (Ioan 17:3)

Persoana Ipostas în fiinţa divină nu poate fi un principiu de limitare. Şi în ipostaza (persoana) creaturii noastre este un principiu care asumă infinitatea în sine. Când sufletul intră în lumea veşniciei divine omul este lovit de măreţia deschiderii viziunii în faţa lui. În acelaşi timp universul suferă o anumită modificare în destinul său. “Un om este născut în lume” (Ioan 16:21) – un eveniment care comunică întregii creaţii o nouă valoare nepieritoare. Omul, ca spirit ipostatic aparţine ontologiei veşnice. Acei care sunt mântuiţi în Hristos – sfinţii – primesc eternitatea divină ca posesie imprescriptibilă cu toate că rămân fiinţe imuabil create.

                                                             Din Să–l cunoştem pe Dumnezeu aşa cum este

+++

Nu este probabil nimic mai important în scrierile Stareţului Sofronie Sarov decât munca lui pe “principiu ipostatic” si rolul personalităţii în Hristos şi în umanitate. Aceasta merge la baza înţelegerii rugăciunii şi a mântuirii fiinţelor omenesti.

El nu spune nimic nou – dar reuneşte înţelegeri din diferite surse patristice în aşa fel încât pune într–o lumină strălucitoare importanţa personalităţii. Aceasta se află la inima credinţei noastre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s