Mintea şi inima

Scriu frecvent despre ceea ce eu numesc Religia Inimii. Arhimandritul Meletie Webber are o scriere  scurtă despre ceea ce poate fi numit Religia Minţii. Distincţia dintre minte şi inimă nu este o distincţie între gândire şi simţire. Mai degrabă, este o distincţie între minte (locul gândurilor şi sentimentelor), şi inimă (locul unei conştiinţe mai adânci – numit uneori nous în scrierile ortodoxe). Practica ortodoxă spirituală ar căuta în cele din urmă integrarea întregii persoane şi unirea minţii cu inima. Fără inimă, mintea se comportă într-un mod care înseamnă o distragere constantă a atenţiei – sfâşiată în mare măsură între teamă şi dorinţă. Observaţiile Părintelui Meletie merită o lectură atentă. Cei interesaţi în a citi mai mult ar trebui să înţeleagă Pâinea şi Apa, Vinul şi Uleil.

 Cu scopul de a fi corectă cu privire la orice, mintea are nevoie de a găsi pe cineva sau ceva care este greşit. Într-un sens, mintea este mereu în căutarea unui duşman (persoana care este „greşită”), deoarece fără un duşman, mintea nu este destul de sigură de propria identitate. Atunci când are un duşman, devine capabilă să fie mai încrezătoare cu privire la sine. Din moment ce şi mintea caută continuu certitudinea, care este un produs al dorinţei de a fi dreaptă, procesul de a găsi şi definii duşmanii este o luptă continuă pentru supravieţuire. Declararea duşmanilor nu este pentru minte un defect nefericit de caracter, ci o sarcină esenţială şi necesară.

 Din păcate, să fie drepţi nu este ceea ce oamenii au nevoie cu adevărat, chiar dacă o mare parte din viaţa lor poate fi folosită în căutarea dreptăţii. Apărarea ego-ului este aproape întotdeauna o chestiune de a încerca să fie drept. Destul de interesant, Iisus nu a sugerat niciodată ucenicilor Săi să fie drepţi. Cererea Lui a fost ca ei să fie neprihăniţi. Ascultând cuvintele Sale, noi constatăm că ne petrecem aproape toată energia în direcţia greşită, din moment ce în general urmărim să fim drepţi cu fiecare gram al fiinţei noastră, dar lăsăm bunătatea pentru a fi slabi şi naivi.

 Oamenii luptă în războaie, comit genocid, şi îi privează pe alţii de libertăţile civile fundamentale ale omului, toate în numele dreptului de a fi. Nu există îndoială că, dacă un război nuclear ar avea loc vreodată, acesta va fi deoarece persoana care apasă butonul se crede a fi dreapta.

 Religia, la nivelul minţii poate fi un lucru teribil, provocând distrugeri inutile persoanelor fizice, familiilor, şi chiar unor naţiuni întregi, toate cu scopul de a fi drept. Aproape fiecare sistem religios poate, şi în cele mai multe cazuri, operează doar la acest nivel, la un moment dat în istoria sa. Acesta este nivelul de conştientizare religioasă, care îi poate provoca pe slujitorii Regelui Păcii să se războiască cu acei care cred că gândurile sunt diferite de ale lor, le conferă celor cărora le–a fost poruncit să–şi  ierte duşmanii, dreptul de a–i  anihila.

Scrierile Părintelui Meletie nu sunt un argument pentru un relativist „de ce nu putem cu toţii doar să fim de acord?” Mai degrabă, este o analiză atentă a modului în care inima percepe şi răspunde. Acesta este locul în care ne întâlnim cu Împărăţia lui Dumnezeu:

 Inima este mai degrabă liniştită decât zgomotoasă, intuitivă mai degrabă decât deductivă, trăieşte în întregime în prezent, şi, în orice moment, acceptă realitatea pe care Dumnezeu o dă în acel moment. În plus, inima nu încearcă să caute la distanţă, să domine ceva sau pe cineva, prin etichetare. Mai degrabă, aceasta începe cu o conştientizare a relaţiei sale cu restul creaţiei (şi tot ceea ce este şi pe toată lumea din ea), acceptă mai degrabă decât de respinge, găseşte similitudini mai degrabă decât înstrăinare, şi asemănări mai degrabă decât diferenţe. Ea nu cunoaşte frica, nu experimentează dorinţă, şi nu găseşte necesitatea de a se apăra sau a se justifica. Spre deosebire de minte, inima nu caută să se impună. Este răbdătoare şi nesolicitantă. Nu e de mirare, atunci, că mintea, întotdeauna nerăbdătoare şi foarte exigentă, reuşeşte să o domine atât de bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s