Lucrurile sunt mai mult decât ceea ce par

Astăzi este sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătorim acest eveniment din viaţa Fecioarei Maria, când ea este adusă în templu de către părinţii ei, Ioachim şi Ana. Imnografia acestei sărbători este bogată şi minunată. Ca multe din scrierile părinţilor, scrierile liturgice ale Bisericii iubesc ironia – ironia celor puternici care devin slabi, a celor bogaţi care devin săraci, etc.

În sărbătoarea acestei zile există ironia minunată că Ea, care va deveni adevăratul Templu al lui Dumnezeu, cea în pântecele căreia  se va întrupa împărăţia lui Dumnezeu pentru nouă luni intră acum în Templu.

Ironia şi mai bogată este că templul în care Ea intră nu mai era Templul plin de glorie din vremea domniei regelui Solomon (care era atât de plin de Slava lui Dumnezeu încât preoţii nu putea sta să slujească), cu atât mai puţin Cortul plin de slavă ridicat de Moise în sălbăticie. Templul a venit mai târziu ca un înlocuitor al Templului distrus de Babilonieni. Un templu fără Arcă.

Acum, Ea cea adevărată, care este adevărata Arcă, intră în Templu. Acum adevărata purtătoare a Slavei lui Dumnezeu merge nerecunoscută în construcţia omenească care este Ichabod („gloria s-a dus”).

Lucrurile sunt mai mult decât par. O mică fată este cea aleasă pentru a purta Lumea. Ea va fi mama lui Dumnezeu. Această fată este cea despre care profeţiile din vechime, date Evei, vorbesc. Din sămânţa ei se va „strivi capul şarpelui”.

Chiar şi vieţile noastre au ironia lor, o ironie ce adesea ne scapă. „Omul”, ne zice Sfântul Grigorie de Nisa (cred) „este tină căreia i s-a poruncit să se facă Dumnezeu”. Ironia că „ni s-a poruncit să fim după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu” s-a pierdut – de obicei credem că suntem doar tină sau chiar mai rău.

Cea mai mare ironie dintre toate, este, probabil, că suntem iubiţi atât de infinit, atât de fără măsură, deşi ne simţim atât de neiubiţi. Suntem singuri în mijlocul companiei cerului. Suntem înfometaţi în mijlocul unui banchet. Suntem goi, în timp ce slava lui Dumnezeu aşteaptă să ne îmbrace.

Lucrurile sunt mai mult decât par.  Vecinul meu, care este atât de bine descris de cuvântul „tină” este şi el la fel de destinat gloriei cât sunt şi eu şi tot ce pot eu vedea este tina. Mergând printre zidurile finite, făcute de om, ale unui templu vechi, aş fi putut confunda foarte uşor o fată tânără cu o altă făptură de tină. Aş fi ştiut eu că este Maica Domnului?

Sunt mulţi azi care încearcă să îşi piardă timpul încercând să pună tină înapoi pe Ea, pe care Dumnezeu a mărit-o. Ei ar dori ca ironia să dispară. Dar cu dispariţia acesteia, ar dispărea si toate ironiile pe care Dumnezeu ni le-a dat vreodată. Ea singură, dintre toţi oamenii, a zis ”Iată roaba Domnului, fie mie după Cuvântul Tău”. Şi la asemenea cuvinte, deşi spuse de unul din noi, copiii de tină, Viaţa a fost suflată întru umanitate şi unul dintre noi devine ceea ce eram toti meniţi să devenim. O tânără femeie devine Maica lui Dumnezeu.

Şi în acea tânără sunt îndeplinite cuvintele Evangheliei de azi: „Binecuvântat este cel ce aude cuvântul lui Dumnezeu şi îl ascultă”. Ce ar face Dumnezeu cu acest om din tină care sunt eu? Nu pot decât să citesc promisiunile Lui minunându-mă. Ştiu că orice ar intenţiona, este mult mai mult decât pare, pentru că „ce vom fi nu s-a arătat până acum”.

“Ştim că dacă El Se va arăta”, ne zice Apostolul, “noi vom fi asemenea Lui, fiindcă Îl vom vedea cum este”.

Fără îndoială, schimbaţi în cele din urmă în imaginea în care am fost meniţi să fim creaţi, vom vedea minunea care este Maica lui Dumnezeu, şi o vom vedea şi pe Ea cum este. Atunci, “voi cunoaşte deplin, aşa cum am fost şi eu cunoscut pe deplin”.

Este o zi de sărbătorire a ironiei. Dar fiţi atenţi pe măsură ce mergeţi pe strada astăzi. Lucrurile sunt mai mult decât par. Avem un Dumnezeu care iubeşte ironia.

Traducere de Oana Gavril

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s