Treziți-vă! Feriți-vă!

Auzind veți auzi și nu veți înțelege, și văzând veți  vedea şi nu veti pricepe; Căci inimile acestor oameni s-au învârtoșat. Cu urechile greu aud și ochii lor s-au închis, ca nu cumva să vadă cu ochii și să audă cu urechile și cu inima să înteleagă și să se intoarcă, și Eu să-i mântuiesc pe ei.”

                                                                                                                                     (Matei 13:14-15)

“De ce nu am văzut asta? Această  întrebare apare destul de des. Este experiența cea care ne spune că experiența însăși este eronată.cranky-early-morning Poate fi foarte supărator  atunci când realizăm că mașina din fața noastră a pus frână brusc. Poate fi deranjant și frustrant, atunci când ceva ce ar fi trebuit să fie observat și înțeles nu a reușit să fie perceput corect. Este o experiență obișnuită în viețile noastre și are un echivalent spiritual. Remediul ei este starea de veghe, de a fi treaz: nepsis. Hristos vorbește despre această stare a inimii în contextul venirii Sale:

                Privegheaţi deci, că nu ştiţi în ce zi vine Domnul vostru. Aceea cunoaşteţi, că de-ar şti stăpânul casei la ce strajă din noapte vine hoțul, ar priveghea şi n-ar lăsa să i se spargă casa. De aceea voi fiţi gata, că în ceasul în care nu gândiţi Fiul Omului va veni.”

                                                                                                                                            (Matei 24:42-44)

Cei care aplică acest verset abia în momentul celei de-a Doua Veniri, nu reușesc să înţeleagă  avertismentul său. Ei privesc către politicile lumii și încearcă să potrivească Biblia cu ciclul de știri.

 Dar Fiul Omului vine des la ei în mod neobservat și fără a fi luat în considerare. Ei devin inconștienți sub greutatea și tristețea falsei învățături. Am vazut recent un interviu pe Youtube cu unul dintre marii părinți contemporani ai Ortodoxiei. În timpul conversației părintele și-a îndreptat în mod repetat atenția spre starea inimii. Tânărul care coordona  interviul a continuat să îi adreseze întrebări despre evenimentele din lume. El vroia o profeție senzațională.

A fost oportunitatea spirituală a vieții, risipită. Tristețea inimii este probabil caracteristica fundamentală a zdrobirii noastre. După cum s-a menționat mai sus (Matei 13), este condiția care stă în calea vindecării și salvării noastre.

Care este natura stării de veghe (nepsis)?

În una dintre marile revoluții ale conștiinței umane, Iluminismul a militat pentru utilizarea observației rationale. Metoda științifică, folosind experimentare și observare, a devenit cea mai puternică unealtă tehnologică în istoria lumii. A fi obiectiv în legătură cu tot ceea ce te înconjoară a devenit sinonim cu adevărul și întelegerea. Observatorul dezinteresat, persoana care și-a lepădat propriile păreri și obligații este cel mai de încredere martor. Realitatea ar trebui să vorbească de la sine. O ipoteză comună acestei  viziuni obiective asupra lumii este aceea că observatorul nu are nici o relație cu ceea ce este observat, el este independent de lumea din jurul lui. Fizica cuantică a eliminat această ipoteza, la un anumit nivel, dar obiceiurile de secole încă există.

 Lumea ca o mașină și omul ca fiind mecanicul sunt imagini care par să se conformeze. Dar starea de veghe nu este viziunea deținută de către mecanic. Mecanicul, în cele din urmă caută să organizeze și să controleze. Este utilizarea fiecărui element al realității ceea care îi atrage atenția. Performanțele tehnologiei sunt un testament al puterii minții umane şi al uniformității creației. Aplicând metodele mecanicului, omenirea ar fi  conceput miracole fără substanţă  în cursul câtorva secole scurte. Dar deși mecanicul a transformat lumea, el nu a reușit să se transforme.

                 „ Ce îi folosește unui om să câștige toată lumea și să își piardă sufletul?”

                Natura stării de veghe nu este marcată de observarea și controlul lumii, ci conștientizarea adevăratului sine şi transformarea în imaginea lui Hristos. Sufletul omului veghetor nu este inconștient de lumea ce îl înconjoară, dar controlul și  organizarea acesteia nu reprezintă pricipala sa preocupare. Lumea creată este făcută ca un mod de comuniune. Sufletul veghetor mănâncă ca să trăiască, sufletul mecanicului trăiește ca să mănânce.

Deci, atunci când femeia a văzut că pomul este bun de mâncat și plăcut ochilor, si vrednic de dorinţă pentru că dă știință, ea a luat rodul său si a mâncat. De asemenea a dat și soțului său și acesta a mancat” 

                                                                                                                                           (Facerea 3:6).

      Blestemul care curge de la păcatul din Gradina Edenului  prosperă în mijlocul tehnologiei.

„Blestemat va fi pământul pentru tine, în trudă vei mânca din el în toate zilele vieții tale. Spini şi pălămidă îţi va rodi el şi te vei hrăni cu iarba câmpului. În sudoarea feței tale îți vei mânca pâinea ta, pâna te vei întoarce în pământ; Din pământ ești făcut și în pământ te vei întoarce.”

                                                                                                                                      (Facerea 3:17-19)

Mecanicul muncește pentru a-și reduce truda sa. Spini și pălămida sunt distruse cu technologi  otrăvitoare, care contaminează chiar pâinea pe care mecanicul o mănâncă. Sudoarea feței sale este transformată în frica și neliniște, prețul inevitabil al controlului. Scopul stării de veghe, în fiecare moment, este unirea cu Dumnezeu și cu Dumnezeu prin toată creația. Ospățul care este Raiul a fost dat în scopul comuniunii -mâncam ca să traim. Nu spunem că fructul este bun pentru mâncare, ci spunem că este bun deoarece prin el îl putem știi pe Dumnezeu. Doar prin întelegerea tuturor lucrurilor în comuniune cu Dumnezeu putem vedea adevărul în toate lucrurile. Aceasta este starea de veghe,nepsis.

              „Iată, stau la uşă şi bat; de va auzi cineva glasul Meu şi va deschide uşa, voi intra la el şi voi cina cu el şi el cu Mine.” ( Apocalipsa 3:20)

Tradus de Mihaela

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s