Cu inima şi mintea

 

 

 

Când mintea şi inima sunt unite în rugăciune şi sufletul este în întregime concentrat într–o singură dorinţă pentru Dumnezeu, atunci inima se va încălzi şi lumina lui Hristos începe să strălucească şi umple întreaga fiinţă lăuntrică a omului cu pace şi bucurie. Trebuie să–i mulţumim Domnului pentru tot şi să ne încredinţăm voii Lui, trebuie, de asemenea, să–i punem dinainte toate gândurile şi cuvintele noastre, străduindu–ne ca toate să–i slujească numai bunei Lui plăceri.

 Sfântul Serafim de Sarov

 Declaraţia Sfântului Serafim ne arată rugăciunea cu atenţie. Unirea inimii cu mintea este chiar esenţa rugăciunii cu atenţie. Ar putea fi şi că aceasta se face cu dificultate şi doar pentru o scurtă perioadă de timp. Dar astfel direcţionată unirea cu Hristos este foarte benefică vieţilor noastre. Aici este o descriere a Sfântului Serafim „Mică regulă de rugăciune” de pe situl Fotografii Ortodoxe. Aş putea adăuga că este mult material folositor pe  acest site la fel şi fotografii.

 Cum să te rogi când timpul este scurt.

 Ce cuvinte să foloseşti când te rogi? Ce ar trebui să facă cineva, care nu are suficientă memorie, care datorită lipsei învăţării nu a învăţat cele mai importante rugăciuni, şi în cele din urmă, când (şi această situaţie chiar se întâmplă) pur şi simplu nu este suficient timp să stai în faţa icoanei şi să citeşti rugăciunile obligatorii de dimineaţă şi de seară? Această întrebare a fost decisă de Stareţul Serafim de Sarov. Mulţi vizitatori ai stareţului se acuzau  că se roagă foarte puţin, că nu citesc nici chiar rugăciunile de dimineaţă şi de seară.

 Sfântul Serafim a stabilit pentru astfel de oameni următoarea regulă uşor de îndeplinit:

 „La trezirea din somn, fiecare creştin să stea în faţa icoanelor sfinte, să citească „Tatăl nostru” de trei ori, în cinstea Sfintei Treimi. Apoi cântecul Maicii lui Dumnezeu: „Născătoare de Dumnezeu Fecioară bucură–te, cea plină de har…”de asemenea de trei ori. La sfârşit, Crezul: „Cred…” – o dată. Împlinind o astfel de regulă, fiecare ortodox să se implice atribuţiilor la care este chemat. În timpul muncii sale acasă sau pe drum, oriunde, ar trebui să repete: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu miluieşte–mă pe mine păcătosul” – şi astfel până la prânz. Chiar înainte de prânz să repete regula de dimineaţă. După prânz, ocupat cu munca sa, fiecare creştin să citească în linişte: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu mântuieşte–mă pe mine păcătosul”. Când se pregăteşte de culcare, fiecare creştin să repete la fel ca dimineaţa, de exemplu ”Tatăl nostru” de trei ori, „Născătoare de Dumnezeu Fecioară bucură–te” de trei ori şi o dată „Cred”.

 Sfântul Serafim a explicat că ţinând această mică „regulă” se poate ajunge la o măsură a perfecţiunii creştine, pentru că aceste trei rugăciuni – sunt temelia creştinismului. Prima, ca o rugăciune dată de Domnul Însăşi, este model pentru toate rugăciunile. A doua este adusă din Rai de către Arhanghel din Rai ca salutare a Maicii lui Dumnezeu. Crezul conţine în sine toate dogmele salutare ale credinţei creştine.

 În plus la aceasta, stareţul sfătuia rostirea rugăciunii lui Iisus în timpul activităţilor, în timpul mersului, chiar şi în pat, şi ca o confirmare foloseşte următoarele cuvinte din Epistola către Romani „Că oricine va chema numele Domnului se va mântui.” (Romani 10:13). Pentru acei care au timp, stareţul sugerează citirea Evangheliilor, canoanelor, acatistelor şi psalmilor.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s